Een nieuwe Meet Up op 24 mei, met een podium vol inspiratie!

Op woensdag 24 mei organiseren we een Meet Up 078 in het gebouw van Insula College aan de Koningstraat 294 in Dordrecht. Thema is deze keer: OPEN PODIUM. We gaan een podium vol inspiratie uit de Drechtsteden bieden. We hopen dat je er bij bent!

Vanaf 18.45 uur is de inloop. Om 19.00 uur starten we de avond waarna je van 19.30 tot 21.00 uur kunt deelnemen aan twee workshoprondes. Van 21.00 uur tot 21.30 uur is er gelegenheid om na te praten over de workshop en te netwerken.

Meld je nu aan via de volgende link AANMELDEN. Op de avond zelf kun je twee workshops uitkiezen. De workshop Digitale geletterdheid duurt 90 min. Alleen voor deze workshop vragen we je om je vooraf aan te melden op ons aanmeldingsformulier.

Je kunt bij deze meet up kiezen uit de workshops:

  • Portrettekenen
  • Digitale geletterdheid
  • Educatieve partnerschappen
  • Scrum in de klas
  • Lesson Study

Portret tekenen verzorgd door Luca Oostrijk en Shanna Peetoom, docenten handvaardigheid/tekenen/CKV bij Insula College Koningstraat.

Luca en Shanna: “Een creatieve workshop geïnspireerd op de huidige tentoonstelling in het Dordrechts museum: “Door de ogen van Jan Veth.” Portret tekenen is observeren, onderzoeken en ontdekken. Jouw “model” leren kennen en karaktereigenschappen op papier kunnen zetten. Door middel van verschillende opdrachtjes gaan we oefenen hoe je iemand op papier zet. Je hoeft niet creatief te zijn om deze workshop te volgen. Tekenen is veel oefenen en dat gaan we ook doen. Een leuke opdracht voor elk niveau om met een klas te doen en elkaar beter te leren kennen. “

Digitale geletterdheid verzorgd door Diana van Veen, lectoraat Teaching, Learning & Technology (Hogeschool Inholland)

Gerton en Diana: “Digitale geletterdheid is tegenwoordig een van de basisvaardigheden die leerlingen moeten beheersen en krijgt steeds meer aandacht in het PO-programma. Waarom is digitale geletterdheid eigenlijk belangrijk? Hoe kun je omgaan met de uitdaging van het integreren van een nieuw leergebied in een al vol programma? Hoe zorg je ervoor dat digitale geletterdheid aan bod komt zonder dat dit ten koste gaat van andere leergebieden? Hoe ga je aan de slag met digitale geletterdheid? Hoe zorg je ervoor dat het ook echt bijdraagt aan de toekomstige ontwikkeling van leerlingen? Het lectoraat Teaching, Learning & Technology biedt gratis aan een aantal scholen de workshop ‘Digitale geletterdheid: ontwerpen van onderwijs’ aan. Tijdens deze workshop maakt u kennis met enkele basisbegrippen rondom digitale geletterdheid en besteedt u vervolgens aandacht aan het ontwikkelen van een lesplan dat direct in de praktijk kan worden toegepast. Na de workshop kunt u dus direct aan de slag met digitale geletterdheid in uw eigen onderwijspraktijk. Deze workshop is een must voor schoolteams die hun kennis van digitale geletterdheid willen vergroten en toepassen in de praktijk.”

Educatieve partnerschappen verzorgd door Özlem Sarac, begeleider zij-instromers bij Hogeschool Rotterdam en onderwijsadviseur

Özlem: “LEERZE is ontstaan vanuit de behoefte om diverse doelgroepen te begeleiden met het leren leren. Leerlingen, onderwijsprofessionals, maar ook educatieve partners zoals ouders. LEERZE hoe actieve leerstrategieën ingezet kunnen worden om succesvol te leren. LEERZE plezier te hebben in leren. LEERZE vooral dat leren en studiesucces een goede samenwerking van leerling – school – thuisfront is.”

Scrum in de klas verzorgd door Janet van Mil, zelfstandig procesbegeleider, projectleider en trainer

Janet: “Scrum in de klas is een krachtige methodiek om toekomstbestendig onderwijs aan te bieden. Niet alleen de vakinhoud en leerdoelen staan centraal, maar vooral de persoonlijke ontwikkeling van leerlingen. Scrum biedt een raamwerk om projectmatig en indien gewenst vakoverstijgend te werken. Waarschuwing; je moet wel je methode (deels) durven loslaten. Geschikt voor po, vo, mbo en hbo. Nieuwsgierig? Kom kennis maken met de methodiek waar ik zo fan van ben!”

Lesson Study verzorgd door Claudia Scheepers, onderwijsadviseur. Claudia heeft als Procesbegeleider een Lesson Study begeleid rondom lessen Professioneel Handelen bij de Associate Degree Opleidingen van Logistiek en van Integraal Bouwmanagement bij Dordrecht Academy.

Claudia: “Lesson Study is een methode om systematisch onderwijs te ontwerpen voor leerlingen of studenten met verschillende onderwijsbehoeften. In Lesson Study ontwerpen docenten samen een les. Van tevoren bedenken de docenten wat ze willen veranderen in hun lessen en wat voor gedrag ze willen zien bij hun leerlingen of studenten tijdens de les. Op basis hiervan bedenken ze didactische interventies en ontwerpen ze een les gedetailleerd. Eén docent geeft vervolgens deze les en andere docenten uit het ontwikkelteam kijken tijdens deze les wat de leerlingen of studenten feitelijk doen tijdens de les. Na de les interviewen de observatoren de leerlingen en studenten en bespreken ze samen de les na. Daarna geeft één van de andere docenten de aangepaste les nog een keer. Uit onderzoek naar Lesson Study blijkt dat de methode bijdraagt aan het verbeteren van de docentvaardigheden en het competentiegevoel. Lesson study draagt daarnaast bij aan het vergroten van het schoolsucces van leerlingen of studenten.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *